Turneul IndependNet ajunge la Bucureşti

În luna mai, Centrul de Teatru Educaţional Replika din Bucureşti primeşte invitaţi din Cluj-Napoca în cadrul unui proiect organizat de Reţeaua Teatrelor Independente. În 21 şi 22 mai 2016 la Replika vor ajunge două spectacole incluse în a doua ediţie a Turneului IndependNet: Ea e băiat bun – o coproducţie Compagnie 28 şi ColectivA  şi Occupy yourself – o producţie Váróterem Projekt, Cluj-Napoca.
 
Acestea sunt numai două dintre cele 10 spectacole independente din turneul care se află deja la jumătate: după Cluj, Iaşi şi acum Bucureşti, independenţii vor mai merge şi la Timişoara, la finalul lui mai 2016, şi la Târgu Mureş, în iunie. Gazda bucureşteană de acum se transformă, la rândul ei, în vizitator în luna iunie 2016, când spectacolul Amintiri din epoca de şcoală va fi prezentat la Teatru 74 din Târgu Mureş.
 
Turneul IndependNet urmăreşte creşterea vizibilităţii teatrului independent în România, familiarizarea publicului cu companii de teatru din afara oraşelor proprii şi colaborarea între operatorii culturali independenţi din ţară. Spectacolele prezentate, diferite ca teme şi stilistică, au în comun faptul că au fost realizate în mod profesionist în regim independent, că au avut premiera de curând şi sunt reprezentative pentru companiile care le-au produs. Turneul încearcă astfel să reprezinte varietatea şi interesele comune ale unei noi generaţii de artişti care, încet-încet, îşi revendică un loc propriu în teatrul din România.

Reţeaua Teatrelor Independente are ca scop asigurarea unei mai mari vizibilităţi a spaţiilor şi companiilor de teatru independente din România prin colaborarea dintre acei operatori culturali care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat. Iniţiată în 2015 cu un număr de şase membri, reţeaua numără acum 15 membri, iar numărul lor este în continuă creştere. Prin facilitarea unor interacţiuni şi a unor schimburi de idei, urmărim creşterea nivelului artistic al spectacolelor independente, precum şi creşterea vizibilităţii acestora.  Turneul IndependNet 2016 este un proiect cultural co-finanţat de AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional.

21 mai 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika, ora 19:00
EA E BĂIAT BUN
de Eugen Jebeleanu (adaptare după filmul "Rodica e băiat bun" de Marian Ilea şi Gheorghe Dinu)
O coproducţie Compagnie 28 şi ColectivA (Franţa/Bucureşti/Cluj)
Cu: Florin Caracala
Muzică: Alex Halka / Scenografie: Velica Panduru
Concept şi regie: Eugen Jebeleanu
Spectacol recomandat 16+

Din copilărie, EL se consideră mai mult fată decât băiat. Îşi spunea EA şi purta rochii. EA a crescut cu această dilemă. La 30 de ani, confuzia persistă. Trăieşte într-un sat din Maramureş, cântă muzică populară la nunţi si pe la baruri. Nimic neobişnuit, în afară de faptul că pe buletinul său stă scris un nume de bărbat. EA pare să fie pe deplin acceptată de comunitate. Mai mult, sătenii sunt bucuroşi că România a intrat în Europa, în felul ăsta s-ar putea, poate, căsători şi EA.

22 mai 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika, ora 19:00
OCCUPY YOURSELF
O producţie Váróterem Projekt (Cluj-Napoca)
Cu: Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Rácz Endre, Sebők Maya, Udvari Tímea, Hatházi András
Dramaturgi: Lovassy Cseh Tamás, Raluca Sas-Marinescu
Mişcare scenică: Györgyjakab Enikő / Decor şi costume: Kupás Anna / Asistent de regie: Sipos Júlia / Sunet, lumini: Halmen József / Fotografie: Robert Puţeanu
Texte: Máté Gábor, Sebők Maya, Udvari Tímea, Raluca Sas-Marinescu, Rácz Endre, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Lovassy Cseh Tamás, Cosmin Matei, precum şi fragmente din poeziile lui Portia Nelson şi din cartea The Tibetan Book of Living and Dying de Sogyal Rinpoche.
Regizor: Cosmin Matei
Spectacolul este interzis sub 16 ani.
Spectacol supratitrat în limba română.
 
Dependenţa este un răspuns de adaptare la dislocări sociale repetate. Majoritatea oamenilor trăiesc pe linia de demarcaţie dintre sclavia dată de comportamentele distructive pe de-o parte şi conştiinţa totală şi lipsa de ataşament pe de altă parte. Plecând de la cartea lui Dr. Máté Gábor, "In the Realm of Hungry Ghosts", bazându-se pe documentare directă în teren, coroborând experienţa mai multor specialişti, spectacolul Occupy Yourself încearcă să răspundă la întrebarea: ce este dependenţa şi ce facem odată ce am indentificat-o. Apelând la forme teatrale diferite şi complexe, proiectul Váróterem vă oferă o privire interioară individuală, care s-ar putea să vă schimbe perspectiva asupra propriilor dependenţe.
 
Acest proiect este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.